Geschiedenis
De bebouwing zoals wij die nu kennen op de Akropolis is gebouwd vanaf 600 voor Christus op het hoogtepunt van de Atheense democratie. Er werd begonnen met het Parthenon waarna de andere tempels volgde.

De gebouwen op de Akropolis overleefde vele oorlogen en werden bewonderd en steeds mooier gemaakt door de mensen die op dat moment aan de macht waren. Bekend is dat enkele grote heersers en Romeinse keizers uit die tijd evenals enkele rijke burgers er veel moeite in staken om de tempels in goede staat te houden.

Toen het Germaanse volk de Herulen in 267 na Christus Athene verwoesten hebben de monumenten enkele malen flinke schade opgelopen. De Herulen maakten van de tempels kerken en moskeeën en een hoop kunstschatten verdwenen.

In 1687 beschoten de Venetianen het Parthenon, dat de Turken gebruikten als kruithuis. De enorme explosie verwoestte het middengedeelte van de tempel.

In het begin van de 19e eeuw maakte de Britse ambassadeur in Constantinopel, lord Elgin, een voor de Grieken rampzalige beslissing. Hij stuurde een grote partij Griekse kunstvoorwerpen uit de tempels, waaronder veel van de decoratieve onderdelen van de tempel, naar Engeland en verkocht ze aan het British Museum. Daar vormen ze vandaag de dag nog altijd een belangrijk maar zwaar omstreden onderdeel van de collectie.

Veel van de oorspronkelijke decoratieve elementen, waaronder friezen, geveldriehoeken en de vijf overgebleven kariatiden, zijn te bewonderen in het Akropolismuseum. Dit om ze veilig te stellen voor de invloeden van onder andere de luchtvervuiling in Athene.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda