Beschrijving
De Kolossus van Rhodos was een bronzen beeld van 32 meter hoog. Het beeld stelde de Griekse zonnegod Helios voor en hij waakte over de haven van het Griekse eiland Rhodos.

Volgens de legende stond de god Helios wijdbeens boven de haven en liet de schepen tussen zijn benen de haven in en uit varen. Gezien de verhouding tussen de hoogte van het beeld en de breedte van de havenmonding is dit echter heel onwaarschijnlijk.

Opgravingen hebben ook aangetoond dat het beeld iets ten oosten van de huidige Mandraki haven (de oude haven van Rhodos stad, in het uiterste noorden van Rhodos) moet hebben gestaan of zelfs nog iets meer landinwaarts.

De sokkel van de Kolossus was gemaakt van wit marmer. De voeten en de enkels werden als eerste gebouwd. Verder kreeg het beeld een ijzeren en stenen raamwerk waarover het brons werd aangebracht. Toen het geheel rechtop stond was de Kolossus ongeveer 33 meter hoog.

Oude geschiedschrijvers beweerden dat, na het omvallen van het beeld, maar weinig mensen de duim van het beeld konden omvatten met hun armen. Nu nog steeds weten we niet precies de juiste afmetingen van de Kolossus.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda