Geschiedenis
De Kolossus was niet alleen een reusachtig beeld, maar vooral een symbool van eenheid voor het volk dat woonde op het prachtige Griekse eiland Rhodos. Griekenland werd in die tijd beheerst door een groot aantal steden dat ieder voor zich volledige autonomie had. Drie van deze steden op Rhodos: Lalysos, Kamiros en Lindos besloten zich te verenigen tot één groot gebied, dit gebeurde in 408 v.C. en het gebied kreeg één hoofdstad.

Commercieel gezien boerde de stad goed en had het sterke economische banden met Egypte. In 305 v.C. belegerden de Antigonen van Macedonië het eiland in een poging de sterke banden tussen Rhodos en Egypte te breken. Ze konden de stad echter nooit innemen.

In 304 werd de vrede gesloten en lieten de Antigonen een ware rijkdom aan militaire uitrusting achter. Het volk van Rhodos verkocht dit allemaal en om de overwinning te vieren werd hiermee de bouw van de Kolossus bekostigd. Dit als beeltenis en ter ere van hun zonnegod Helios.

De beeldhouwer Chares van Lindos heeft het bouwproject op zich genomen en had daarvoor vele arbeiders in dienst die de bronzen lichaamsdelen vervaardigden. Het bouwen van de Kolossus duurde 12 jaar en het beeld werd voltooid in 282 v.C. In 226 v.C. werd het beeld beschadigd door een aardbeving op zijn zwakste plek: de knie brak. Ondanks het feit dat de Egyptenaren aanboden om de gehele restauratiekosten te betalen, is het beeld nooit gerestaureerd vanwege het feit dat een daarvoor geraadpleegd orakel dit ten strengste afraadde.

Daarna heeft het beeld bijna een eeuw in brokstukken op de grond gelegen en de haven (deels) geblokkeerd tot in 654 de Arabieren een inval deden op Rhodos. Zij haalden het beeld verder uit elkaar en verkochten het aan een Joodse handelaar uit Syrië. Men zegt dat er 900 kamelen voor nodig waren om de resten van het beeld te vervoeren.

Ondanks zijn relatief korte bestaan leeft de Kolossus van Rhodos nog steeds voort in woorden als “kolos” en “kolossaal”.


Terug naar de vorige pagina..
© Wereldwonderen.com | Disclaimer | RB-Media Internet Solutions | Webdesign Breda