TEMPEL VAN ARTEMIS

De tempel van Artemis was een kolossale tempel gebouwd door Kroisos in 550 voor Christus ter ere van Artemis (de godin van de jacht, de natuur en de geboorte). De tempel van Artemis was versierd met prachtige bronzen beelden die gemaakt waren door de beste kunstenaars van die tijd en de tempel had een afmeting van 110 x 55 meter. 

BESCHRIJVING VAN DE TEMPEL VAN ARTEMIS

De tempel van Artemis was één van de vele tempels op aarde maar was zó bijzonder dat de tempel met recht een plaats heeft verdiend tussen de 7 oude wereldwonderen. Volgens de verhalen was de tempel het mooiste gebouw dat ooit op aarde heeft gestaan. Andere namen voor de tempel van Artemis zijn: de grote marmeren tempel en tempel D. 

De tempel werd ontworpen door de Griekse architect Chersiphroon en betaald door de koning van Lydië, Kroisos. De tempel was voorzien van talrijke bronzen beelden die ontworpen waren door in die tijd vooraanstaande kunstenaars zolas Feidias, Polykleitos, Kresilas en Fradmon. 

Zoals bij de meeste tempels in die tijd was de fundering van de tempel rechthoekig. De tempel was echter totaal anders dan alle andere heiligdommen omdat de tempel van Artemis volledig van marmer was gemaakt. De tempel had een rijk versierde façade die over een ruime binnenplaats uitkeek. Marmeren trappen rondom leidden naar het grote platform dat 80 bij 130 meter groot was. De kolommen waren 20 meter hoog met Ionische kapitelen en ze hadden gegraveerde ronde zijden. In totaal waren er 127 kolommen die rechthoekig waren uitgelijnd over het gehele platform met uitzondering van de centrale cella. 

In, op en rondom de tempel waren vele kunstwerken te bewonderen waarvan 4 bronzen beelden van amazonen extra opvielen. Toen Paulus de stad bezocht was de tempel versierd met gouden pilaren, vele schilderijen en zilveren beeldjes. Er is geen sluitend bewijs dat er een beeld van Artemis in het midden van de tempel heeft gestaan. Er is echter ook geen enkele reden om hier aan te twijfelen. 

Vrij recent zijn er bij opgravingen ook geschenken gevonden van pelgrims in de vorm van beelden (gemaakt van goud en ivoor) van Artemis. Andere zaken die gevonden waren zijn: oorbellen, armbanden en halskettingen uit het verre India en Perzië. 

Door de vele gedetailleerde beschrijvingen van de tempel hebben archeologen perfecte reconstructies kunnen maken van de tempel van Artemis zodat we een indruk krijgen hoe de tempel er ongeveer uit heeft gezien. De werkelijke schoonheid zal echter voor altijd voor ons verborgen blijven. 

GESCHIEDENIS VAN DE TEMPEL VAN ARTEMIS

De tempel is gebouwd ter ere van de godin Artemis van de jacht, de natuur en de geboorte. Ondanks dat de funderingen van de tempel al stammen uit de 7e eeuw voor Christus werd de tempel zelf pas rond 550 voor Christus gebouwd. 

De tempel had niet alleen religieuze doelstellingen maar deed ook dienst als marktplaats voor de bevolking. De tempel werd bezocht door kooplieden, toeristen, handwerkslieden en koningen die de godin eerder door hun winsten met haar te delen.

DE VERNIETIGING

Helaas werd de tempel van Artemis in de nacht van 21 juli 356 voor Christus in brand gestoken door Herostratos. De reden van de brandstichting was dat de man zijn naam voor eeuwig vast wilde leggen. Dat is hem dus goed gelukt want we schrijven er nog steeds over. Jammer genoeg voor hem werd hij wel direct ter dood veroordeeld en terechtgesteld. 

In de nacht van de brandstichting werd Alexander de Grote geboren. De geschiedschrijver Ploutarchos schreef later dat de godin zó druk doende was met de begeleiding van de geboorte van Alexander de Grote dat ze vergat haar tempel tegen de brandstichting te beschermen. 

In de 20 jaren na de brandstichting werd de tempel geheel herbouwd. De tempel werd vanad dat moment tempel E genoemd. Toen Alexander de Grote later Klein-Azië veroverde besloot hij te helpen met de herbouw van de tempel. Paulus had ondertussen grote moeite om in Efese het Christendom te verkondigen omdat men wilde niet wijken van hun geloof in de godin Artemis. 

Toem de tempel voor de tweede keer werd verwoest, dit keer door de Goten in 262 besloten de gelovigen de tempel opnieuw te gaan herbouwen. In de 4e eeuw waren echter de meeste mensen alsnog bekeerd tot het Christendom en verlor de tempel zijn religieuze waarde. 

Johannes, patriarch (bisschop) van Constantinopel, ook wel Chrysostomos (guldenmond) genoemd, heeft de tempel in 401 de nekslag toegediend en tot de grond toe verwoest. Later werd Efese geheel verlaten en pas in de 19e eeuw werd de plaats weer opgegraven. 

De graafwerkzaamheden hebben de funderingen van de tempel blootgelegd. Men heeft nog geprobeerd de tempel te herbouwen maar verder dan een paar zuilen is men voorlopig niet gekomen. Delen van de tempel van Artemis zijn nu te zien in het British Museum in Londen.